Свeти Мартин Изповедник, папа Римски бил роден в Тоскана, Италия. Той получил добро образование и станала свещеник в Рим. След кончината на римския папа Теодор през 649 г на мястото му бил избран блаженият Мартин. По това време във Византия все повече и повече се разпространявала ереста на монотелитите

Еретиците били покровителствани и от император Констанс (641-668) , който споделял техните убеждения. Папа Мартин свикал в Рим поместен събор, на който ереста била осъдена, а еретиците - предадени на анатема.

Като научил за постъпката на свети Мартин, император Констнас силно се разгневил: той изпратил в Рим в качеството на негов наместник един военачалник на име Олимпий, за да залови папа Мартин. Но когато Олимпий пристигнал в Рим, се отказал, защото там заварил споменатия събор и градът бил препълнен от духовни и светски лица. Затова той подучил един воин да убие сякаш случайно свети Мартин в църква. Но когато войнът приближил папата, изведнъж неочаквано ослепял.

Тогава императорът изпратил в Рим друг военачалник, на име Теодор.

Една нощ той отвлякъл папата и го откарал на един остров в Егейско море. Там свети Мартин прекарал цяла година, измъчван от глад и лишения от най-необходимото за живот.

След една година откарали свети Мартин в Константинопол и го хвърлили в затвора. Там бил подложена на мъчения и съдебен процес – обвинили го, че иска да започне война срещу царя и затова поддържа връзки със сарацините, подтиквайки ги към въстание, и че той неправилно спазва предадената от отците вяра и хули Пречистата Богородица.и че заема незаконно заемал папския престол.

Накрая Свети Мартин бил качен на кораб и отправен на заточение в Херсон. Тук го измъчвали с глад, лишавали го от всичко необходимо, и така след две години, през 655 г. си заминал при Господа. Святото му тяло било погребано вън от град Херсон в храма на Пресвета Богородица, наричана Влахернска. Скоро неговият гроб започнал да привлича множество народ. Най-разнообразни и многобройни изцеления получавали болните по молитвите на светеца.