Над 600 са вече сигналите в трудовата инспекция, като една трета от тях са за неизплащане на заплати и отпуски при освобождаване на персонал от работа. Често се упражнява и принуда работникът да напусне по взаимно съгласие.

Дина Христова от главната Инспекция по труда коментира: „Факт е обаче, че ако работниците се съгласят да напусна по взаимно съгласие, те губят не само пълните си права на обезщетение за безработица, те губят и обезщетения, които работодателят дължи по Кодекса на труда. Така че нашият съвет е наистина работниците да не се съгласяват с отказ от права, защото веднъж разписали по взаимно съгласие, на практика трудно може да бъдат защитени правата им“.

Част от бизнеса според подадените сигнали е притискал персонала да поиска да ползва неплатен отпуск, като подпише желанието за това. Има и сигнали за фалшифицирани подписи: „Когато при нас има сигнали, от които да е видно, че работникът не е подписвал документ и е бил оказан натиск върху него, ние ще използваме нашите сигнални функции, за да сигнализираме прокуратурата. Ситуацията е такава, че по-скоро можем да говорим за чести такива случаи в момента“, обясни Дина Христова.

Съветът към хората е да внимават дали се спазват сроковете на предизвестието за освобождаване - ако те се нарушават, се дължи обезщетение, но предизвестието може да изтече и в рамките на отпуск на наетия, който се ползва към момента.


Източник: novini.bg