© община Лом

Общата цел на проекта е да се пилотира "Интегриран комплекс за услуги", чрез който да се подобри състоянието и възможностите на хората, живеещи в четирите квартала на Лом с ромско население и други уязвими групи, базиран на ефективни интегрирани подходи, устойчиви механизми за въздействие, активно участие на ромската общност и на сътрудничеството между местните институции.

Проектът се изпълнява от Община Лом в партньорство с Фондация „Рома-Лом“ и Фондация SAVE A CHILD от гр. Трондхайм – Норвегия, по Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвимите групи“. Той е на стойност 704 172 евро, като в 85% от финансирането е осигурено от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и 15% е Националното съфинансиране.

Общата цел, предвидените дейности и очакваните резултати бяха представени на встъпителна пресконференция на 22 юли 2022 г. от ръководителя на проекта Альона Арсенова – директор дирекция „Хуманитарни и социални дейности и програми за заетост“ в Община Лом.

© община Лом

Председателят на партньора по проекта Фондация „Рома-Лом“ Николай Кирилов акцентира върху значимостта и ефективността на интегрираните политики като иновативен модел за работа с ромската общност и други уязвими групи. „Силата е в нашето взаимодействие. Когато гражданският сектор, местната власт и държавните институции и нашите европейски партноьори мислят и работят в една посока, то и резултатите са налице и носят удовлетворение. Пожелавам спорна работа и успех на екипа и партньорите по проекта.“ – каза кметът на Община Лом д-р Георги Гаврилов.