Информационната кампания е по проект „Организиране и провеждане на информационна кампания за Натура 2000 зоните на територията на област с административен център Враца”, финансиран от Оперативна програма „Околна среда“. Идеята на „Натура 2000” е опазване на най-ценните и застрашени видове и местообитания на континента, насърчавайки всички икономически дейности и гарантирайки съхранението на природната среда в района.

На територията на община Мездра има шест защитени зони, които попадат в „Натура 2000“. Това са „Врачански Балкан“ и „Карлуковски карст“ по Директивата за птиците. Както и „Врачански балкан“, „Карлуково“, „Искърски пролом-Ржана“ и „Каленска пещера“ – относно Директивата за местообитания.

По време на пътуването журналистите посетиха зоната „Искърски пролом – Ржана“, включваща част от планината и Искърското дефиле, която е важен био-коридор за различни видове риби, както и някои земноводни. Тя е изключително разнообразна и като терен, и като местообитание.

Представителят на Дирекция „Врачански Балкан” Оля Генова разказа повече за видовете, намиращи се в тази област.

„Тук се опазва една много интересна и красива орхидея, нарича се обикновена пърчовка. Общо около шест вида риби, сред които са черната мряна, обикновеният щипок. От бозайниците се опазват вълк, видра, пъстър пор, както и над 6 вида прилепи“.

Оля Генова подчерта, че този район е и един от най-известните находища на Бехщайнов нощник и широкоух прилеп, като характерното за тях е, че те обитават освен пещери и старите дъбови и букови гори.

Територията в Ржана планина е перфектна дестинация за отдих в планината или туристическа разходка. Но освен това тя е подходяща за развитие на селски и екотуризъм.

„За съжаление не е използван нейния потенциал. Няма добре маркирани туристически маршрути, няма възможности за места за настаняване и това предполага по-слабото посещение на тази зона“, допълни Генова.

Климатът и условията, които са в този район дават отлична възможност за развитието на биоземеделие, животновъдство, билкопроизводство и гъбарство.

Оля Генова подчерта, че в тази зона може да се извършва всякаква дейност стига тя да не уврежда трайно местообитанията.

Относно нагласите, мнението и вижданията на местните хора за възможностите, които предоставя Натура 2000, чрез програмата за „Компенсации за земеделски площи, представителят на Природен парк „Врачански Балкан“ заяви, че желаещите да се включат в подобни проекти са малко. Като причина тя изтъкна големия брой документи, необходими на участващите в проектите. Както и невъзможността всеки, желаещ да се включи, да има устройство или интернет връзка по селата. Тези фактори допълнително ограничават броя на хората, които биха се възползвали от тези компенсации.

Подпомагането се предоставя под формата на годишни плащания на хектар използваема земеделска площ за компенсиране на наложени режими, ограничения или забрани за земеделски дейности, включени в заповедта за обявяване на съответна зона от Натура 2000.

Чрез развитието на устойчиво горско стопанство, риболов, земеделие и туризъм, ще се осигури бъдещето на хората, живеещи в тази територия.