В регионалната библиотека "Гео Милев" заедно с д-р Петко Петков са провели обучения по Предприемачество, Уеб дизайн, Работа в екип, Управление на проекти, Набиране на средства, Застъпничество, Мотивация, Изграждане на екипи, ИКТ за младежи и възрастни, Финансова грамотност, Презентационни умения и общуване с медии и др. като общо през тези обучения са преминали 400 младежи.

"Прави ми впечатление, че учениците имат желание да разширят своята обща култура и мироглед. Това е така, макар и да се реализираш в точно определена професия, ти трябва да притежават много и разнообразни знания и умения за да се справиш добре с работата си", казва компютърният спец. Сибил Бойчев смята, че младите хора се нуждаят от реални практически насочени бизнес умения, които не се преподават в училище.

Тази година IT-Просветителят проведе уъркшоп на тема "Графичен дизайн, анимация и фотография" в Обучителния център на Регионална библиотека "Гео Милев" - Монтана. Участниците оцениха, че това е рядка възможност да разширят своите познания и то напълно безплатно.

Младите хора се запознаха на живо и с гост-лектора на събитието - фотографът Николай Наумов от Видин. Той демонстрира пред включилите се възможности за работа с фотографски дрон DJI и сподели с тях практически опит от сътрудничеството си с различни фирми, свързани с разработката и управлението на стартъп проекти и главно с дизайн на т. нар. движещи се графики /motion design/. Признава, че да обучаваш в компютърна грамотност и баби и дядовци е донякъде апостолска дейност. "IT- технологиите не са запазена сфера само и единствено за младите хора.

Те са универсално средство, благодарение на което става възможна обмяната на информация, опит и идеи, а освен това са и отличен метод за комуникация, особено на дълги разстояния. Това, което лично мен ме вдъхновява и мотивира да провеждам подобен тип курсове, са радостта, емоциите и вълнението в очите на възрастните хора, когато осъществяват връзка със своите деца и внуци в чужбина, особено когато не са се виждали от дълго време.", това го мотивирa.

Но е загрижен младите да останат тук, в този запазен дивен район. От работата ми до момента съм забелязал, че младите хора притежават наистина новаторски идеи, неограничен талант и потенциал, но това, което им липсва е да вярват малко повече в себе си и своите способности. Важно е младежите да изберат Северозападния регион като място, където могат да реализират проектите си и да сбъднат най-големите си мечти, тъй като. условията тук са подходящи и са налице изключително много незаети пазарни ниши, чието разработване тепърва предстои. Трупането на опит в чужбина е добра основа за по-нататъшни действия и работа в родния край.

Моят съвет към младежите е да избягват „елитните специалности“ на всяка цена и да учат това, което наистина им е интересно и ги влече. Бизнесът трябва да управлява образователната система за да се реши проблема с безработицата и качеството на завършващите кадри, а самото образование трябва да е практически насочено и учениците да произвеждат продукти /стоки/услуги/ още, докато са в училище с оглед придобиването на реални трудови навици. Според мен преподавателите задължително следва да имат опит от заетост в бизнеса и от реализирана дейност в реална работна среда и по време на преподавателската си кариера да следят и да запознават обучаемите с актуалните тенденции на пазара.