Коментирайки двете творби литературният критик акцентира на техните стойностни качества. В „Дух” Асенов възкресява битието на руско-българския поет Сергей Литвиненко. Неговият живот и творчество е олицетворение на човек, осъществил дарбата си в два коренно различни обществени формации. Тежненията обаче оставят белег, станал причина за кончината на поета.

Може да се каже, че „Печатари” е продължение на „Дух”, защото следва линията наекзистенциалното в творческия похват на Асенов – подчерта Юлий Йорданов.

Гост на представянето бе и художникът Димо Троянов, който е автор на кориците на книгите на Асен Асенов. В своето слово той се спря на творческия импулс и въздействието му в осъществяването на писателските проекти.

Асен Асенов е роден през 1956 г. в София. През 1979 г. завършва УНСС - София.

През 2004 г. излиза първата му книга - стихосбирката „Дом на паметта“. Автор е на романа - фентъзи в два тома „Принцът на вълшебните сънища“- 2013 г. През 2015 г. излиза стихосбирката „ДА БЪДЕШ – ИЛИ НЕ“ със стихотворения от Асен Асенов и Сергей Литвиненко. Следват сборникът с разкази „Пробуждане“ и новелата „Дух“. Асен Асенов е член на Съюза на българските писатели.