© Фейсбук

В социалната мрежа Фейсбук майсторът Петър Иванов сподели кадри на оръжието, а режисьорът на лентата – Максим Генчев, съобщи, че най-важните сцени, пресъздаващи последната битка край връх Околчица, ще бъдат заснети през май.

Към момента от филма „Ботев“ са заснети 70 мин. екранно време. „Добро утро, народе. Стартираме от Козлодуй, всъщност не е случайно... По поръчка на Максим Генчев трябва да изковем сабята на Ботев, надявам се с моето момче да направим този шедьовър“, пише Петър Иванов във социалната мрежа, споделяйки снимки, заснели част от процеса. По-късно Максо издава, че е намерил точните хора, които да се ангажират с направата на сабята, тъй като в днешно време кадърните майстори са малцина. „Отечеството се крепи на родолюбие и няма сила, която да го срази“, казва режисьорът. Той показа още униформите, с които ще облече храбрата чета, и издаде, че знамето се шие от момичета от Стара Загора. Отново във Фейсбук се появи кадър на грубата изработка на сабята, с уточнението, че най-важната част тепърва предстои.

Деян Жеков в ролята на поета и революционер
Деян Жеков в ролята на поета и революционер

За реализацията на филма помагат хора от цяла България, както и българи, живеещи в чужбина. „Чакам знаковите за четата дни – 16-20 май – за битката на Милин камък и вр. Околчица. Бог да бди над родината“, пише Максо, както го наричат в артистичната гилдия, в една от последните си публикации. По план продукцията трябва да е завършена и представена до края на 2021 г.

Източник: monitor.bg