Непосредствено след това ще започне среща разговор с проф. Лилия Илиева - откривател на „История на България” от Петър Богдан. В навечерието на празника ще се разисква темата "За съединенията и разединенията в българската история”. Домакин на срещата, организирана от Регионален исторически музей - Монтана, отново ще бъде Библиотеката.

Проф. Илиева е родена е през 1952 г. в Дупница, но е живяла и учила в София. Завършила е Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Назначена е като преподавател там през 1976 г. и заедно с още 16 преподаватели заминава за Благоевград, където се открива филиал на Софийския университет, впоследствие прераснал в Югозападен университет „Неофит Рилски“.

Работила е също в Пекинския университет (в периодите 1994-1997 г. и 2004-2006 г.), в Университета в Любляна (2002-20014 г.). Чела е лекционни курсове в Пловдивския университет, Софийския университет и в бившия Славянски университет.

Заедно с бившия си студент от Университета в Любляна - Словения Матей Тратник издава първия Българо-словенски и Словенско-български речник. Публикувала е над 120 научни труда.С монографията „Българският език в предисторията на компаративната лингвистика“ през 2011 г. е спечелила конкурс за редовен професор по общо и сравнително езикознание в Югозападния университет „Неофит Рилски“, където през 2018 г. е избрана и за почетен професор.

На 6 септември (четвъртък) от 10:30 часа на откритата сцена на площад "Жеравица" ще започне тържествен концерт, посветен на Деня на Съединението на България. В програмата на танцов ансамбъл „Младост” и певческа група "Пъстренец Jr." ще преобладават народни песни и танци от тракийската етнографска област. При дъждовно време фолклорните формации ще се представят празничната си програма в голямата зала на Общинския младежки дом.