Инициатори на изложбата са Емилия Кожухарова – родственица на полковник Стефан Илиев, Община Белоградчик и Историческия музей – Белоградчик. Съорганизатори са Държавен военоисторически архив – Велико Търново, Държавен архив – Видин, Регионален исторически музей – Видин, Исторически музей – Лом и Регионален исторически музей- Плевен. Сред гостите бяха Светлин Радев – директор на Държавния военоисторически архив, представители на Държавен архив и Регионален исторически музей – Видин. Присъстваха родственици на военни от полка, представители на белоградчишката общественост, учащи, както и ученици от СУ „Хр. Ботев“ – Брусарци, водени от Огнян Йорданов – кмет на село Василовци.

Емилия Кожухарова сподели, че с поредната изложба, посветена на 15 пехотен ломски полкще извървим героичния му път, ще си припомним за участието му в славни битки, за подвизите на неговите герои – войници, офицери, командири. Богатият фото и документален материал ще ни върне в онези години, когато се създава българската войска, на която ще бъде поверена съдбата на България през 1885 година, по време на балканските войни, през Европейската война и по сетне. Акцент в нейния разказ бяха битките край „Чаталджа“ „Чеган“, където загива над 70 процента от личния състав, Битоля и „Червената стена“, където за един месец загиват 300 души. Тук героят от „Македонската Шипка“ – Стефан Илиев, застава начело на своите войници и ги ободрява с думите: „Юнаци, днес цяла България очаква от нас своята защита. Напред! Бог е с нас. С вас съм и аз, вашият полкови командир. Напред!

По повод смъртта на полковник Илиев са издадени две заповеди – в едната е написано: „Той беше олицетворение на безстрашие и героизъм. Той беше герой в пълния смисъл на думата…“, а втората завършва със следния апел: „Ломци, отмъстете на нашите неприятели за смъртта на своя любим командир, полковник Илиев“.

Ломци печелят едни от най-големите си победи под командването на полк. Стефан Илиев – храбър и непоколебим в боя български воин. За високите бойни успехи е награден с 14 ордени и медали.

Източник: belogradchik.bg