Фотоизложба под наслов „Щедрият, изобилният, благодатният юли” е подредена в читалнята на градската библиотека в Мездра. Експозицията включва 12 натюрморти на художничката Ярослава Гутова. Платната представляват комбинация в една картина на цветя, плодове и зеленчуци.

"Тъй като сме в разгара на лятото и идва един месец, който за всички нас е олицетворение на почивка, спокойствие и горещини, изложбата, която представяме, е по-скоро пиршество за очите, не толкова за интелекта. Това са фото натюрморти, комбинация от цветя, плодове и зеленчуци - нещо, което е леко провокативно”, сподели Светла Дамяновска, уредник на Градска художествена галерия - Мездра.

Натюрмортите на Ярослава Гутова създават усещането за лятно настроение, представяйки изобилието от даровете на природата. Комбинирането на цветя с плодове и зеленчуци е сравнително иновативна идея в изобразителното изкуство.

„"Специално комбинацията със зеленчуци в цветните мотиви е модерна от десетина години. Флористите, които се занимават професионално с такава работа и с икебана, я използват. За нас е малко по-трудно за възприемане, защото цветята и плодовете по принцип носят естетическо усещане, докато зеленчуците ги свързваме с храната и сетивните усещания, но те също носят своята красота, защото са част от природата. В случая са намерили място и се е получило нещо много хармонично, допълни Дамяновска.

Ценителите на изобразителното изкуство могат да разгледат изложбата всеки делничен ден до края на месец юли.