Василий Ковяр се представя в изложбата с натюрморти, природни и архитектурни пейзажи. Сред тях са изгледи от Охрид, Шабла и от родния край на твореца - гр. Ахты́рка, Сумска област, Украйна. Любопитство буди платното "Камбанарията на Ахтирския манастир "Св. Троица", който е бил разрушен в годините на комунизма и в околностите на който е преминало детството на Василий. А така също картините "Река Во́рскла" и "Кулата на Самуиловата крепост" в Охрид. Интерес представляват и трите пластики от ковано желязо "Варан", "Роза" и "Японски самурай".

"Не съм художник, заяви при откриването на изложбата Василий Ковяр. Но като всеки, който се занимава с източни бойни изкуства, се стремя да опозная заобикалящия ни свят и най-вече природата. Именно това ми дават заниманията с изобразително изкуство. Не рисувам за себе си, а за децата - нашето бъдеще".

Красимир Каранейчев е на 40 г., роден е и живее в гр. Троян. Завършил е Националната гимназия за приложни изкуства "Проф. Венко Колев" и "Педагогика на обучението по изобразително изкуство", специалност "Графика", във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Занимава се с дигитален дизайн (2D и 3D). При своя творчески дебют като художник той се представя с пейзажи - маслена живопис.

Споделя, че отскоро е открил живописта, запленен от свободата и пряката връзка между фантазията и реалността, която предоставя. "За мен е огромна чест да бъда във вашия град и да направя съвместна изложба с Василий", каза Красимир Каранейчев.

"Това, което обединява творбите на двамата автори, е внушението за покой, хармония и свобода, което зрителят неусетно възприема, подчерта при откриването на изложбата Светла Дамяновска, главен експерт "Култура и Художествена галерия" в Община Мездра. Картините се допълват взаимно и образуват една балансирана експозиция, която доставя истинско удоволствие на наблюдаващите я."

Изложбата може да бъде разгледана всеки ден, без неделя, до средата на месец февруари в Клуб по източни бойни изкуства "Лотос-М" - Мездра.