Читалището и детската градина работят заедно от години и всеки месец организират по една среща, свързана с българските обичаи, традиции, празници и култура. През март малчуганите се учат да правят мартеници, а библиотекарят им разказва историята на Баба Марта.

През пролетта децата се запознават с пролетните цветя, на Еньовден с билките, а на Коледа правят питка, сурвачка и кравайчета. Всяка година децата се включват и в традционния "Маратон на четенето" по случай Седмицата на детската книга.

„Целта на изложбата, озаглавена „Златна, благодатна есен”, е децата да научат какво е плод, какво е зеленчук, подправка и билка”, сподели за MediaNews Милка Пухалска.

След като библиотекарят разказа за подправките и билките, малчуганите разпознаха всички плодове и зеленчуци. Децата, заедно с директора на детската градина Диана Вутова, изпяха любимата песен на малки и големи „Зеленчуци, който не яде”.

Децата подариха на библиотекаря свои рисунки, на които бяха изобразили любимите си плодове и зеленчуци, а след това ги нарисуваха на площада пред читалището.

Гост на събитието бе заместник-кметът на община Мездра Нели Минева, която подари лакомство на всяко дете.