Според информацията на "Активни потребители", 10 потребителски организации в ЕС са изследвали проби от над 500 хранителни продукта, в които е известно, че може да се натрупва акриламид. Става въпрос за чипсове, пържени картофи, бисквити, зърнени закуски, кафе и други.

Изследванията показали, че най-много акриламид има във вафлите и обикновените бисквити - една трета от взетите проби сочат наличие на акриламид над определената норма. Освен това, 13% от тестваните бебешки храни са показали отклонения над допустимата граница, при картофените чипсове - 7,7 %, а при бисквитите за кърмачета и малки деца - 6,3%. А макар че чипсът от моркови, цвекло или пащърнак да се възприема за по-здравословен, тестовете разкриват, че съдържа почти два пъти повече акриламид от картофения чипс.

Акриламидът е химикал, който естествено се формира в богати на скорбяла храни, като картофи или зърнени култури, при пърженето им или печене на температура над 120°C. Той се образува при реакцията между свободни захари, като фруктозата например, и аминокиселината аспаргин. Изследванията показват, че акриламидът причинява ракови образувания при животните. Учените считат, че този химикал има потенциално канцерогенно влияние и при хора на всякаква възрасти. Той се причислява към група 2А (потенциален карциноген) от ООН.

През 2015 г. Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ) постановява, че акриламидът в храните е проблем на общественото здраве. Заради резултатите от тестовете, Европейската асоциация на потребителите (БЕУК) призовава Европейската комисия да изготви референтни нива за зеленчуковите чипсове.

Източник: actualno.com