„Възложил съм на юристите да помислят, искам по-рано да премахнем извънредното положение. Да остане само закон, който да позволява, например на здравния министър да издава заповед за задължителното носене на маските, защото е доказано, че помагат, банките да могат кредитите да продължат да не се изплащат в тези срокове, в които сме казали”, каза Борисов..

„Извънредното положение не ни дава извънредни правомощия. Всъщност ние сме се възползвали само да създадем КПП-та, за носенето на маски. Реално в България движението в градовете не е нито ограничено, нито забранено. В другите държави е забранено да се излиза от градовете, у нас можеш и 50 пъти да излезеш. В другите държави има вечерен час, а в България няма”, коментира Борисов.

„Сутринта говорих с щаба - ако така продължи нивото на заразените, защото вчера бяха повече, днеска са по-малко, съм възложил от понеделник с установен ред да се обмисли родители с деца да могат да минават от единия до другия край на парка, да се направи вход-изход, с указателни табели, с доброволци, които да не позволяват струпване”, заяви Борисов.

„Всеки миг сме готови да облекчим това, което може, но трябва масово да си партнираме”, заяви още премиерът.

„Възложил съм да се направи и анализ и по тази линия дали ако едно семейство се „премести“ в същата среда: на вилата си, или в малък хотел ли къща за гости, но така изолирани, както са в Шумен примерно, да се изолира на друго място за петък, събота и неделя. Може би тези, които недисциплинирано напуснаха градовете, но спазваха другите мерките, отивайки на дадените места: тук-таме до магазина и обратно в къщата, в която са изолирани. Всичко това имаме ли го като анализ, има ли риск достатъчно малък, за да го преглътнем, това са все неща, които мислим да отпускаме в следващите дни и седмици, за да не психясват хората“, посочи премиерът.