Правителството е изготвило ударна програма на стойност 240 млн. лв. за икономическо съживяване на Северозападна България, която е най-изостаналият регион в страната и в целия Европейски съюз. Сумата е посочена от премиера Бойко Борисов в отговор на въпрос на депутата от ДПС Айхан Етем. Средствата ще бъдат инвестирани през периода 2017-2025 г. в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч, което ще обхване 51 общини и 646 населени места, съобщават от klassa.bg. Фокусът на програмата ще бъде в три направления - икономически подем, укрепване на човешкия ресурс и подобряване на инфраструктурата и екологията, като първото е приоритетно и за него ще отидат най-много средства. Сред предвидените мерки са инвестиции в бизнес паркове, обновяване на предприятия, ударно строителство на пътища, развиване на туризма.

За привличането на кадри в Северозапада премиерът е изредил като стъпки предоставянето на жилища на млади и квалифицирани кадри, както и осигуряването на студентски и други стипендии срещу ангажимент за работа в района. Борисов изрежда и множеството други възможности за финансови инжекции в района чрез средствата от еврофондовете и чрез програми за сътрудничество със съседните Румъния и Сърбия.

Наред с това премиерът е подчертал, че от всички 51 общини в Северозапада, в 48 безработицата е над средната за страната, което дава опция на инвеститорите да се възползват от насърчителни мерки за реализиране на проекти там. Такива например са индивидуално административно обслужване в съкратени срокове, предоставяне на имоти при облекчени условия, финансова подкрепа за осигуровки на работници.

Източник: klassa.bg