Почистете и след това дезинфекцирайте - използвайте простичък, но работещ метод на почистване в 2 стъпки - първо почиствате и след това минавате повърхността с дезинфектант. За да почистите първоначално повърхността, можете да използвате оцет и микрофибърна кърпа или пък само гореща вода. След това трябва да използвате дезинфектант на алкохолна/спиртна основа с поне 60% съдържание на алкохол. Можете да използвате и препарати с белина в тях, те също са отлични дезинфектанти.

Оставете обувките си до вратата - те не само внасят кал в дома ни, но потенциално могат да разнасят микроби и вируси. Почиствайте редовно пода около входната врата с нужните препарати.

Не пропускайте важните повърхности - тоалетна, кухненски плотове, дръжките на вратите, ключовете на лампите и парапетите.

Всички у дома имаме технологични джаджи - дистанционни, таблети, домашен телефон, конзоли за игра. Те са магнит за микробите. Важно да ги почистваме всеки ден, с мека кърпа, клечките са уши могат да помогнат при почистването на малките пространства между копчетата на дистанционните.

Използвайте парочистачка - парата е отличен съюзник в убиването на микробите и премахването на праха и замърсяването. Ако имате такъв уред - използвайте го смело!

Мийте добре кърпите, с които чистите и ги сменяйте често - когато опитвате да предпазите дома си от вируси и микроби, не е добре да използвате един парцал или една кърпа, за да почистите всяка повърхност, защото така можете да разнесете микробите навсякъде и постигате обратния успех.

Дезинфекцирайте старателно - колко ефективно е дезинфекцирането и дали сте успели да убиете всички микроби, не зависи само от съдържанието на самия препарат, но и от продължителността на препарата с повърхностите. Това "контактно време" е нужно, за да извлечем максимална полза от дезинфектанта. Използвайте препарати, които гарантират 99.9% убиване на микробите и ги оставете да подействат върху повърхността поне 2-3 минути.

Източник: edna.bg