Имате ли хоби? А замислили ли сте се дали не можете да печелите пари от него? Всичко е възможно, стига да имате добра идея и правилен подход.

Първата стъпка е да прецените кое е онова нещо, с което бихте искали да се занимавате, така че, както се казва в поговорката, "никога да не сте на работа". Казано по друг начин - анализирайте хобитата си. Тук трябва да имаме предвид, че по принцип хобито винаги е свързано с вашите интереси и дори и формално да не го наричате "хоби", вие определено прекарвате не малка част от времето си, занимавайки се с конкретни неща, които ви доставят удоволствие. Може би в този смисъл вашето хоби е градинарството, защото обичате да отглеждате подправките си сами; готвенето, защото непрекъснато експериментирате с нови рецепти; измислянето и изработката на креативни подаръци, защото сами правите бижутата, които носите; фотографията, защото имате влиятелен Instagram профил и т.н.

Преценете кое е онова нещо, което ви кара да се чувствате пълноценни и се опитайте да го премислите през призмата на предприемачеството. Обичате кафе - може би е време да си направите блог или да си отворите кафене? Вашата страст е пътуването - дали не можете да започнете да организирате групови пътешествия до малко познати места в България или чужбина? Искате да прекарвате повече време на открито - дали не можете да превърнете хоби-градинарството си в източник на доходи? Тук няма универсален отговор, просто ви провокираме да се замислите кое е онова нещо, което е специфично за вас и което бихте искали да превърнете в професия.

Следващата стъпка е малко по-предизвикателна - нужно е да разработите бизнесплан. Опишете идеята си - какво точно правите, каква е вашата добавена стойност, защо хората биха купували от вас, кои са вашите клиенти, от какво точно ще печелите, какви ще са първоначалните ви разходи, какви продажби трябва да имате, за да го покриете и кога се очаква да излезете на печалба и т.н. Изяснeте си всички тези и други въпроси. Направете минимума като попълните бизнес модел от 1 страница. Това упражнение ще ви помогне не само да си изгладите идеята, но и да я структурирате по-добре, да откриете пропуски и пробойни, а не на последно място и да можете да я споделите с потенциален инвеститор или бизнес партньор.

И все пак, ако не можете да стигнете до идеята как да превърнете хобито си в бизнес, все още остава вариантът да си намерите нова, по-интересна и удовлетворяваща работа.

Източник: dnevnik.bg