Google помага на своите потребители, като има услуги за анализ на паролите и предупреждава, ако те са открити в базата данни с известни хакерски атаки, която поддържа. Ако човек не използва услугите на Google обаче, трябва да разчита на други проверки. Една популярна алтернатива е платформата Have I been pwned, съобщава BusinessInsider.

Сайтът се поддържа от популярния експерт по киберсигурност Трой Хънт. Той добавя към него всички документирани и публикувани в интернет хакерски атаки с теч на данни. В това число попадат и наскоро пуснатите над 500 млн. хакнати профила във Facebook от 2019 г.

Използването на сайта е много лесно. Потребителят може да въведе имейл или телефонен номер в полето за търсене. След няколко секунди ще получи информация дали въпросните данни са част от някой хакнат архив.

Сайтът показва и информация в кои точно хакерски пробиви е компрометиран даденият имейл или телефон. Това улеснява потребителя във взимането на защитни мерки.

Платформата разполага с данни за общо над 11 млрд. компрометирани профила. Обновява се редовно и е безплатна за използване, но има реклами.

Източник: vesti.bg