Д-р Иванова ни съветва да правим това упражнение чести и по възможност всеки ден. Тя казва, че то ще ук­ре­пи оч­ни­те мус­ку­ли и зри­тел­ни­те нер­ви. Бла­го­да­ре­ние на не­го, до­ри и да е мно­го умо­ри­тел­на ра­бо­та­та ни, то ще поз­во­ли­те на очните нер­ви си да си по­чи­нат. А най-доб­ра­та по­чив­ка за очи­те е съ­нят.

За да мо­же­те мак­си­мал­но да за­щи­ти­те очи­те си от вред­но­то въз­дей­с­т­вие на вън­ш­на­та сре­да, е важ­но всекид­нев­но да при­е­ма­те про­дук­ти, бо­га­ти на лу­те­ин и ви­та­мин А. Луте­и­нът е пиг­мент с жълт цвят, кой­то се съ­дър­жа в ре­ти­на­та на на­ши­те очи. Той за­щи­та­ва мно­го неж­на­та тъ­кан на ре­ти­на­та от раз­ру­ша­ва­що­то дей­с­т­вие на свет­ли­на­та, из­пъл­ня­ва ек­ра­ни­ра­ща фун­к­ция и пог­лъ­ща вред­на­та част от свет­лин­ния по­ток. При не­дос­тиг на лу­те­ин клет­ки­те на ре­ти­на­та се раз­ру­ша­ват не­об­ра­ти­мо и зре­ни­е­то с го­ди­ни­те се вло­ша­ва.

Питаме д-р Иванова кой храни съдържат лутеин?

„Мно­го лу­те­ин съ­дър­жат жъл­то-чер­ве­ни­те зе­лен­чу­ци и пло­до­ве и тъм­нозе­ле­ни­те пло­до­ве - пи­пе­рът, мор­ко­ви­те, фур­ми­те, бро­ко­ли­те, спа­на­кът, аво­ка­до­то, а съ­що и чер­ве­но­то гроз­де. Лу­те­ин има и в яй­ца­та. Ви­та­мин А не се съ­дър­жа в чист вид в рас­ти­тел­ни­те про­дук­ти. Но мно­го от тях съ­дър­жат ка­ро­тин, от кой­то в ор­га­низ­ма се об­ра­зу­ва ви­та­мин А. Та­ки­ва про­дук­ти са кай­си­и­те, ба­де­ми­те, спа­на­кът, мор­ко­ви­те, пат­лад­жа­ни­те, ас­пер­жи­те, цвек­ло­то, виш­ни­те, зе­ле­ни­ят лук, чер­ве­ни­ят пи­пер, чер­на­та бо­ро­вин­ка. В чист вид ви­та­мин А се съ­дър­жа в мас­ло­то, свин­с­кия че­рен дроб и яй­че­ния жъл­тък”, консултира ни врачанката д-р Иванова

Доброто зрение много често е въпрос на наследственост, но както всичко друго в нашето тяло, то също се влияе от начина ни на живот и вниманието, което му отделяме. Информацията, която човек получава и възприема, е 90% зрителна. Зрението ни е един от най-съществените фактори за пълноценен живот и трябва да го пазим, съветва офталмологът д-р Иванова.