Сред тях е голямото му огледало, което е много деликатно и успя да достигне космоса без щети. Но сега има друго предизвикателство - космическия прах, който с времето може да се натрупа върху елементите на огледалото. Или по-лошо - заради високата скорост на прашинките и откломките, с която ще се сблъскват с елементите, те може да увредят повърхността и оптичните им свойства.

Астрономите са предвидили този проблем и неизбежните дефекти, които ще се случат, съобщава CNET. Оказва се, че още през май т.г., още в подготовката за работа, огледалото е било ударено от "микрометеорит", който се е оказал по-голям от очакваното. Добрата новина е, че щети няма и телескопът работи без проблеми.

Учените казват, че досега са измерили 14 удара от микрометеорита по главното огледало. Средно са между един и два месечно, което е в рамките на прогнозите. Ударите водят до оптически грешки, като всички без една, са били в рамките на очакваното, казва Майк Мензел, главен системен инженер на телескопа.

Въпреки това НАСА е направила група от експерти, които да анализират статистическите вероятности и риска. Оказва се, че телескопът не е бил късметлия с един от ударите.

Учените са разработили и допълнителни мерки за защита. Една от тях е насочване на огледалото в друга посока, когато преминава през предварително определени рискови зони с по-голям брой потенциални отломки. Това няма да промени начина на работа на "Джеймс Уеб", казват учените.

Освен това след като телескопът навърши две години, ще бъде въведен и нов режим за фина настройка на огледалата след микрометеоритни удари. Те са предвидени още в процеса на разработка на телескопа и ще удължат максимално живота на апарата. Надеждите на учените са той да повтори успеха на "Хъбъл" и значително да надвиши предвидения си оперативен живот.