Южнокорейски учени установиха с комбинация от уравнения, лабораторни експерименти и изпитания на живо, че най-малък риск кафето да бъде разлято има, когато човек хване чашата отгоре малко под ръба й, съобщи в. "Дейли мейл".В този случай обаче е по-голяма опасността носещият чашата да се изгори от надигащата се от напитката пара.

Когато картонена или пластмасова чаша се държи отстрани, дори и да има дръжка, се засилват силите, с които кафето се удря в стените. Така се увеличава вероятността то да бъде разлято. Много малка промяна в начина на хващане задържа напитката в чашата.

Този метод е за предпочитане пред другия, препоръчан от изследователя Дживот Хан от корейската академия Минджок - да се върви заднешком. Според него така "значително се променят честотните характеристики на движението на ръката".

Ходенето назад обаче не е толкова практично, защото човек може да се спъне или да се блъсне в минаващ колега, което от своя страна би довело да разливане на кафето

Източник: DarikNews