Преди да изберем пиротехниката за празника, трябва да решим къде ще я използваме. Управителят на магазин за пиротехнически изделия в Мездра Галя Драганова обясни какви са категориите и как безопасно да я използваме.

Фойерверките се делят на класове – има клас 1, 2, 3, които са разрешените от закона за любители. Това са най-безопасните за употреба - конфетите, бенгалският огън, римски свещи и ракети. С всички тези пиротехнически изделия се забавляваме в коледната и новогодишна нощ. Над тези – четвърти клас спадат пиробатериите, с които трябва много да се внимава, призова управителят на магазина.

За пиротехническите батерии, в зависимост от диаметъра на шпулата, се определя и височината на изстрела. Пиробатерията трябва да се постави според инструкцията. Тя трябва да се укрепи внимателно и изрично да се гледа накъде е насочена стрелката за посоката, също така никой да не се надвесва над нея.

Ако се употребяват както трябва, всичко е безопасно. Най-важното е да се четат инструкциите. Да не се употребява алкохол преди да се използват пиротехнически изделия, съветва управителят на магазина Галя Драганова.

Галя Драганова препоръча на клиентите да пазаруват само от лицензирани обекти, за да може след евентуален инцидент или рекламация, продуктът да се спре от продажба. Само в тези обекти продавач-консултанти оказват съдействие при избора на фойерверки и дават указания за правилната им и безопасна употреба.

Управителят Галя Драганова пожела на всички клиенти весели празници и внимателно използване на пиротехниката.