Тази възможност е предвидена и в Кодекса на труда и в Закона за държавния служител. И в двата закона е посочено, че правото на това обезщетение възниква, ако са налице условията за пенсиониране – осигурителен стаж и възраст. Категорично е посочено обаче, че то се изплаща при прекратяване на трудовото или служебното правоотношение, независимо от основанието за това. То се изплаща, дори когато уволнението е резултат на дисциплинарно наказание.

За да получи обезщетение от шест заплати, служителят трябва да е работили при същия работодател през последните 10 години от трудовия си стаж. Този трудов стаж може да е придобит по едно или няколко отделни последователни трудови правоотношения със същия работодател, с или без интервал помежду им.Законът не изисква трудовият стаж да е бил непрекъснат, за да се плати по-големият размер на обезщетението в размер на 6 заплати. Ако стажът е по-малък, обезщетението е в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за срок от 2 месеца. Това обезщетение може да се изплаща само веднъж.

Брутното трудово възнаграждение за определяне на обезщетенията по Кодекса на труда е полученото от работника или служителя брутно трудово възнаграждение за месеца, предхождащ месеца, в който е възникнало основанието за съответното обезщетение или последното получено. С последната промяна в Закона за МВР в началото на юни, депутатите приеха при прекратяване на служебните правоотношения, независимо от основанието (пенсиониране, съкращаване, уволнение – бел.ред.), на служителите на МВР да се изплаща обезщетение в размер на толкова месечни заплати, колкото е броят на прослужените години, но не повече от 20.

Източник: Pariteni.bg