"Подготвихме системата за обучение в електронна среда. Голяма част от училищата имаха такава готовност. Сега правим по-голяма крачка. От понеделник стартираме обучение във виртуални класни стаи", каза още той.

"Система с платформи дава голяма възможност за обучения. Училищата ще ползват системата Microsoft teams, надявам се да се подготви до края на другата седмица. Това, което трябва да направим е да започнем работа с голям брой ученици - очакваме да започнем с 90 % от тях още от понеделник. Това ще бъде компенсаторно обучение и заради грипните ваканции", допълни образователният министър.

"Вече се подготвят видеа за децата, учителите си помагат", разкри Вълчев.

"Важно е за по-малките ученици да се създаде група за комуникация - социални мрежи и електронни дневници. Апелирам родителите да създадат такива групи или да подпомогнат създаването", допълни образователният министър.

"Контактуваме с министрите на образованието в ЕС – почти няма страна, която да удължава учебната година и променяне на срока на изпит. Към момента нямаме информация кога ще е пика на епидемията от кооронавирус. Важното е сега да прекъснем епидемията", отговори образователният министър на въпрос за кандидат-студентската и ученическа кампания.

"В следващата седмица ще се постараем да обхванем колкото можем повече ученици в дигитална система", коментира Красимир Вълчев.