На територията на област Враца има 18 защитени зони за опазване на дивите птици и на природните местообитания и дивата флора и фауна, от които шест са обособени на територията на община Мездра. Разположена в изключително живописната част на Искърския пролом, община Мездра и прилежащите й села са били винаги притегателна дестинация за туристи и любители на дивата природа.

Но знаем ли ние, които сме родени и живеем тук, кои са тези места и какви природни забележителности крият.

Безспорно водещо място заема “Карлуковски карст”, който попада в землището село Горна Бешовица, на площ от 1 354,664 дка. В зоната на опазване попадат 44 вида птици.

Непосредствено след него се нарежда “Врачански Балкан” в землищата на селата Очин дол, Елисейна, Зверино и Люти брод, с площ 51 465,305 дка. Предмет на опазване в зоната са 42 вида птици от Закона за биологичното разнообразие.

Освен защитените зони за опазване на биологичното разнообразие, на територията на община Мездра се намират и обекти за защита на природните местообитания и дивата флора и фауна.

Включеният в списъка със защитени зони е природният феномен “Искърски пролом”, обхващащ землищата на селата Елисейна, Оселна, Зверино, Игнатица и Люти брод, на площ от 63782,984 дка. Предмет на опазване в зоната са 21 типа природни местообитания от Закона за биологичното разнообразие и местообитанията на 34 вида животни.

Защитена зона "Карлуково" в землищата на Горна Бешовица и Цаконица с площ 1500 дка, в която попадат 15 типа природни местообитания от Закона за биологичното разнообразие и местообитанията на 41 вида животни .

Селата от Искърското дефиле Елисейна, Очин дол, Зверино, Люти брод, Люти дол и Зли дол са част защитената зона "Врачански Балкан", простираща се на площ от 60 000 дка, която е обявена за опазване на 23 типа природни местообитания на 40 вида животни.

Особен интерес предизвиква защитената зона "Каленска пещера" в землището на село Кален, на площ от 2831 дка, в която са регистрирани 4 защитени типа природни местообитания и местообитанията на 16 вида животни, сред които 10 вида прилепи.

Източник: riosv.vracakarst.com