Празникът е посветен на християнските светци мъченици. Народните схващания за празника са във връзка с общата представа за отиващото си лято, за постепенния преход към нов селскостопански цикъл. Раздаването на пити и вино също има обреден характер - на жертвоприношение. В езическия план на обредността започващият пост (лишаване) е отрицателна магия, призоваваща плодородието. Тя е основана на митологемата живот-смърт-нов живот, постът е равен на временна смърт, която ще предизвика новото раждане. Оттук произтича и стремежът към прогностика за стопанските дейности.

В някои краища на България наричат 1 август Зетьовден, защото според традицията зетьовете трябва да уважат тъстовете си ритуално, като им отидат на гости с дарове и им целунат ръка в този първи ден от Богородичните пости.

Старо поверие гласи, че времето през всеки от дните от 1 до 12 август предсказва точно какво време ще преобладава през всеки месец от годината. Това е народно поверие за времето, свързано с празника Макавей. Каквото е времето на:

1 август – такова ще е през септември,

на 2 август – през октомври,

на 3 август – през ноември,

на 4 август – през декември,

на 5 август – през януари,

на 6 август – през февруари,

на 7 август – през март,

на 8 август – през април,

на 9 август – през май,

на 10 август – през юни,

на 11 август – през юли,

на 12 август – през август.

Именно тази древна „метеорологична прогноза” е ориентирала хората на полето, стопаните на животни, а също и рибарите как да планират своята работа след тази 12-дневка, която символично предизвестява края на лятото.

Проверете дали гаданието е точно, като си запишете срещу всяка от датите какво време преобладава и прегледайте записаното през съответния месец.