В инициативата са се включили кметът Калин Каменов, изпълнителният директор на Екопак БГ Тодор Бургоджиев, Цветинка Нейкова, шеф на РИОСВ Враца и Петя Долапчиева зам.-кмет на общината, служители на общинска администрация, граждани от квартала учениците от 12-те учебни заведения в града, както и от двте детски градини, които се намират в квартала - “Детска вселена“ и “Българче“.

Враца е единственият град в България, който се заема с благородната мисия под наслов „Зелено бъдеще“ . Изпълнителният директор на Екопак Тодор Бургуджиев заяви: “Радостен съм,че днес съм в този красив град. Екопак изгради система за разделно събиране на отпадъци преди 12 г. За това време ние сипартнираме много добре с общината и жителите на града. Врачани наистина започнаха да събират разделно и резултатите са отлични“.

Преди началото наинициативата, кметът Калин Каменов поздрави децата и съгражданите си твърде необичайно, като им разказа една история от своето детство: “Ще ви разкажа една кратка история – когато бяхна възрастта на моята дъщеря Калина и нейният приятел Дени, в нашия квартал – отсреща, където съм израснал, родителите ни, ни изведоха една събота сутрин да засадим чинари пред блока. Тогава те бяха мънички дървета. Днес, 30 години по-късно, тези дървета са вече големи и връщайки се в моя роден квартал, съм щастлив, че с моите приятели сме направили малката гора, която пази сянка и дарява красота на жителите. Убеден съм, че когато един ден, всички вие деца, когато минете покрай жп линията, ще казвате: “Това е нашата гора, която засадихме през 2019 г. Когато сме последователни, когато се грижим и даваме от себе си, тогава има смисъл и от нашия живот-да садиш дървета, да създаваш комфорт и уют. Ще се радвам, когато минавате от време навреме оттук , и да ги поливате тези дървета, защото засаждането е важно, но поливанетои грижата, са още по-важни. Така че, разчитами на жителите на квартала, което след време ще покаже, че ние действително сме един добър екип. Ако всяка година засаждаме стотици дървета, нашият град ще запази имиджа си на зелен, чист и приветлив град. Но това зависи от нас самите. Аз съм убеден, че тази инициатива ще ни провокира да бъдем активни всяка година и да засаждаме дървета“.

Организаторите от Екопак бяха подготвили специална изненада заучастниците - храсти, които учениците да засадят в двора на техните училища.