Ето какво написа Калин Каменов по повод Деня на Освобождението на Враца:

Скъпи съграждани,
Днес за всеки врачанин е ден с особен емоционален заряд. Ако преди 141 години във Враца е било много трудно да чуеш звука на църковната камбана, да се разходиш с гордо вдигната глава по централната улица, да изиграеш българско хоро, то днес това е напълно възможно. Въпросът е правим ли го? Оценяваме ли всичко, което имаме или просто приемаме свободата за даденост?

В дни като днешния, не просто трябва да почетем паметта на загиналите за свободата на нашия град и държава, днес трябва да направим равносметка. Да се погледнем и да разберем дали в нас гори искрица от вечния огън, завещан от предците ни.

Уважаеми врачани,

нека си припомним какво историческо минало имаме и да си дадем ясна сметка - какво бъдеще ни предстои. Вярвам, че с малки стъпки, всеки от нас може да бъде достоен продължител на делото на нашите предци.

В деня на Освобождението на Враца, разкажете на децата си историята на нашия град, поставете българското знаме във вашия дом и бъдете горди българи! Когато чуете звука на тайнствения Петлак, не се чудете за кого звучи, той звучи за всеки от нас!

Честит празник!