Ето какво пише в своя поздрав към врачани кметът Калин Каменов:

Скъпи съграждани,

Днес социалната мрежа ще бъде залята със снимки на българското знаме, с лозунги и с различни форми за отбелязване на Съединението. А в същото време трудно произнясяме думата „заедно”.

Забързани в своето ежедневие, борейки се помежду си, гледайки песимистично на общото ни бъдеще, рискуваме думата “заедно” да не бъде в речника на нашите деца.

Нима съвременното обединение е само в разединението? Нашите предци показаха, че с общи усилия, ръка за ръка, могат да постигнат целите си. Завещаха ни свободна страна и девиза "Съединението прави силата".

В XXI век не ни се налага да даваме живота си, за да я има България. Днес трябва да направим малки, но последователни крачки и да бъдем единни. Днес трябва да разкажем на нашите деца за героичния дух и борбеността на българина - а не да приемем празника като сбор от няколко почивни дни.

Няма човек, който да не иска да живее добре, в една развиваща се и сигурна страна. Дали това ще стане, зависи от всички нас. Вярвам, че можем да сме достойни наследници на предците ни! Нека го направим! Нека бъдем единни!

Честит празник!