„Преди няколко дни, близо до село Баница, походниците трябваше да се справят с изключително неблагоприятни метеорологични условия. Някои от тях се уплашиха, но имаше една малка група врачански ученици, които въпреки времето, не се отказаха, танцуваха български хора и пееха песни за поета и революционер. Изпитах гордост от това, че в нашия град има млади хора, които съпреживяват делото на Христо Ботев и неговата чета. Тяхната постъпка ни дава сили, че съвременното поколение носи паметта за Ботев в сърцето си. Благодаря ви, че сте тук, за да се поклоним заедно пред делото на загиналите за свободата ни. Поддържайте патриотичния дух, а когато се сблъскате с трудност – не забравяйте, че сте наследници на един силен и горд народ! Дълбок поклон пред загиналите! Да живее България!“ – с тези думи кметът Калин Каменов се обърна към присъстващите на всенародното поклонение на връх „Околчица“.

Възпоменателният митинг започна с изпълнение на стихотворението „Хаджи Димитър“ от Юлиета Велчева – възпитаник на НУ „Св. Софроний Врачански“. Събитието продължи с участието на Антъни Чучков от НУ „Св. Софроний Врачански“, който рецитира „Обесването на Васил Левски“.

Молебен за България бе отслужен от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, в съслужие със свещеници от епархията.

Всенародното поклонение завърши с поднасяне на венци и цветя, пред паметника, увековечил подвига на Христо Ботев. По традиция, точно в 12:00 часа, звукът на сирените оповести отдаването на почит към паметта на героите на България.

На събитието присъстваха още: министърът на регионалното развитие и благоустройството – Петя Аврамова, народните представители – Красен Кръстев, Красимир Велчев, Димитър Главчев и Красимир Богданов, областният управител Малина Николова, полковник Кръстев, председателят на Общинския съвет Румен Антов, общински съветници, делегации от побратимените градове, участниците в Ботевия поход, жители и гости на града.