Областният управител Малина Николова, обясни, че това което предстои, е също сериозно като процес. Това е анализът на водата и нейното утилизиране, за да приключи окончателно проблема след култивиране на почвата и премахване на басейните съхранявали веществото.

Попов подчерта, че са изпратили запитване до няколко лаборатории, за да анализират точния състав на останалата вода в басейните. Ако това не се случи, ще се потърси лаборатория в чужбина. Когато има точен анализ на водата, ще се състави план за нейното неутрализиране.

Кметът Калин Каменов заяви, че ще направи всичко възможно да държи отговорни собствениците на терена след излизане на пробите водата да бъде изведена от там, за да няма никакви опасения от всякакви замърсявания.

Директорът на РИОСВ Христо Христов увери медиите, че през целия период на прехвърляне на серовъглерода е имало мобилна измервателна станция на Изпълнителната агенция по околна среда, която извършвала непрекъснат мониторитг на качеството на атмосферния въздух и не е констатирано нито едно превишаване на нормите.

На пресконференцията представителите на институциите обявиха, че е нямало проблеми от гледна точка на пожарна и аварийна безопасност, служители на полицията са работили денонощно с екипа на фирмата източила и превозила химикала, а в Спешния център са били в готовност с всичко необходимо при евентуална нужда от тяхна помощ.

Кметът Каменов изрази желанието си хората да бъдат запознати с подробности по операцията: ”Видях, че по време на изпомпването и извозването на серовъглерода работиха професионалисти, които знаят какво вършат. При тях нямаше грам притеснение през цялото време, така че аз нямах никакви опасения, че операцията няма да приключи успешно. Още от самото начало беше направена много добра организация с най-малките детайли от това какъв ще бъде периметърът, къде е ще преминат машините, къде ще обърнат, къде ще бъдат товарени, къде ще влезе крана, къде ще бъдат направени просеки, къде има нужда от опесъчаване…

Имаше дори готовност от Агенция "Пътна инфраструктура" за осигуряване на коридор през тунелите, в случай на ремонт на автомагистрала "Хемус". Беше проиграна абсолютно всяка ситуация и си бяхме отговорили на всички въпроси, какво евентуално може да се случи”.

Градоначалникът не скри, че е имало затруднения. Първия ден помпата се е затруднила с дебита и налягането, който е трябвало да осигури. Намерена е нова, много по-мощна, и през нощта работата е тръгнала бързо. Първоначално идеята била цистерните да бъдат товарени на жп транспорт в Стара Загора, но заради огромният шум, който се вдигна, е получен отказ от там. "Реагира се бързо, намери се алтернативен вариант и товаренето беше осъществено на интермодалния терминал в Пловдив", поясни кметът.

Каменов подчерта: "Не се сбъднаха опасенията на някои "оракули и врачки", че тук ще се случи екологична бомба. Може би ситуацията бе използвана политически, за да може някои овехтели политици да покажат, че са на картата на града. Но това беше грозно, защото обикновени хора повярваха на тези пророкувания, че може да се случи някакво огромно екологично бедствие. Интелигентни хора си изключваха контактите, шалтерите вкъщи от опасения”.

Кметът каза, че е чул всякакви предположения, че едва ли не цистерните са били пълни с вода, с някаква друга течност. "Не трябва да има никакви съмнения, че в цистерните е имало нещо друго. Документите са проверени и от митнически служители, и от експерти на място. Всички тези опасения, които бяха съобщени в някои сайтове със съмнителен авторитет, са безпочвени. Доколкото разбрах от Иванов, след пречистването на серовъглерода в Сърбия, той ще бъде използван отново от купувача".

"Операцията приключи успешно. Това е най-важно за гражданите и се случи благодарение на общите усилия на териториалните държавни звена, на които искам специално да благодаря - Областната дирекция на МВР, Регионалната служба за пожарна безопасност и защита на населението, Центърът за спешна медицинска помощ, Регионалната инспекция по околна среда и водите, БКС и кмета на общината, на когото изказвам специални благодарности:, заяви Малина Николова и не пропусна да спомене съдействието от страна на премиера Бойко Борисов.