Плочев има 38-годишен опит в здравеопазването, включително на ръководни позиции, изтъкна Даниела Дариткова, председател на здравната комисия в парламента и един от вносителите на номинацията за новия управител от управляващата партия ГЕРБ. Той беше единственият кандидат, но получи одобрението на цялата зала. Плочев поема поста от Глинка Комитов след подадената му оставка, като на практика е избран да довърши неговия мандат за три, вместо за пълните пет години.

Сред приоритетите си Плочев подреди прозрачността в работата на здравната каса и засиления контрол над разходването на публичните средства за здраве. Има идея да създаде аналитично финансово звено в касата, да уреди въпроса с външните специалисти консултанти към касата, така че да са независими от лобисти, да въведе електронната пациентска карта и да направи касата активен участник в договарянето с партньорите.

От трибуната в пленарната зала кандидатът получи комплименти от всички парламентарни групи за професионализма си и успешната си кариера във ВМА като началник на Клиниката по инфекциозни болести. Депутатите от всички формации изразиха надежда, че може би той ще успее да се справи с множеството проблеми на здравеопазването след като го познава така добре отвътре. Иначе постът е много проветрив и за 18-те години от съществуването на касата са сменени 17 управители, изтъкнаха от ДПС.

"Как така един изтъкнат български учен, доказан в областта на медицината без да разбира нищо от финанси, се е нагърбил с подобна задача, защото постът изисква сложен баланс между пациентите и финансите", попита Славчо Велков от БСП.

Плочев отговори с история за именития учен Исак Нютон, който отговарял за надзора и охраната на кралската каса. По това време от ръбовете на монетите работниците изтърквали голямо количество сребърен пясък и парите намалявали. Нютон открил решението монетите да бъдат назъбени и практиката спряла. "Не, че се правя на Исак Нютон, но и учен може да допринесе по финансовите проблеми", отговори новият управител на касата. В заключителните си думи към депутатите заяви, че ще се съобразява с тяхното мнение и ще разчита на съдействието им за решаването на важните въпроси.

Източник: dnevnik.bg