Устройствата за снимане на нарушителите са модифицирани с възможност за експлоатация в тъмната част на денонощието. Редовно се провеждат специализирани полицейски операции по метода "Широкообхватен контрол" и акции по малките населени места. Извършени са проверки на всички МПС и водачи, преминаващи по определени участъци от републиканската пътна мрежа. Провеждат се и тематични операции по линия на “TISPOL” с различна насоченост. За отчетения период са проведени 332 специализирани полицейски операции.

Съвместно с областните комисии по безопасност на движението се извършват проверки на състоянието на пътната мрежа, знаковото стопанство, еластичните огради, маркировката и други фактори, влияещи върху безопасността на движението по пътищата от първи и втори клас пътна мрежа, като за констатираните проблеми се изготвят сигнални писма до стопаните на пътя за предприемане на мерки. През отчетения период на 2020 година са изпратени 114 броя сигнални писма-предписания.

Установените нарушения по Закона за движение по пътищата и Кодекса по застраховането са 37 772, установените с акт са 5 481, а установените с фиш – 32 291. Най-голям дял от установените нарушения заемат превишената скорост – 25 243 и нередовните пътни документи – 2 290.

За периода са регистрирани 282 неправоспособни водачи.