От този месец всеки може да оставя ненужни дрехи и обувки в специални пунктове на магазини "Мания" в Ботевград и по този начин да се помогне на нуждаещите се. Няма условия за състоянието им, нито за начина на предаване. Само с едно действие - оставяне на ненужен текстил, вие ще допринете за различни дейности - запазване на екологичното равновесие и опазване на природата, удължаване живота на ненужните дрехи и най-важното - подкрепа на жени с рак на гърдата. А за да стимулират събираемостта допълнително, магазини Мания предоставят отстъпка за пазаруване в своите обекти за всяка оставена торба с дрехи.

Текстилната промишленост е втората най-замърсяваща след тази на петрола. При производството на дрехи, само за една година се отделят около 195 млн. тона въглеродни емисии. Дрехите са огромен проблем за сметищата, защото синтетичните влакна не се разграждат, а при разграждането на вълнените се произвежда метан, който е основен виновник за глобалното затопляне. Боите и химикалите, вложени в текстила, замърсяват почвата със силно отровни или опасни химични съединения. Освен това съществува и възможност, следвайки пътя на хранителната верига, тези вредни емисии да попаднат в организма на човек или животно.

Текстилните изделия могат да живеят втори нов живот – да се носят от друг човек или да бъдат преработени в нова суровина. За щастие, съществуват организации като тази, които се борят с този мащабен проблем.Тя има за цел да ограничи безразборното изхвърляне на текстилни изделия и междувременно да помогне на нуждаещите се.


Източник: balkanec.bg