Росица Стоянова каза за MediaNews, че вече са се срещнали с нотариус, който е изготвил предварителния договор за покупко-продажбата на името на Тихомир. Въпреки че все още Росица и Тихомир не са събрали цялата сума от 4000 лв. за закупуване на къщата, Таня Стоянова им е дала ключа, за да могат да се приютят.

На фона на цялата апокалиптична картина на изгорялата къща, градината на стопаните е като светъл лъч на надежда, че животът продължава. Росица с нескрита гордост показа лехите с избуял зелен лук, с марулите, овощните дръвчета и асмичките, посадени от Тихомир и обгрижвани с много любов от него.

Тя изказа искрената си дълбока благодарност на всички хора отблизо и далеч, които и досега непрекъснато им изпращат и дрехи, и храна, и материали. Благодари за своевременната помощ от страна на общинската администрация в Мездра, които са съдействали за бързото издаване на личните документи на Тихомир и откриването на банковата сметка, както и за изпратената тежка техника, за разчистването на руините.

Росица каза, че вече са по-спокойни и двамата с Тихомир, защото са усетили подкрепата на много хора от цялата страна и от чужбина. Била е изненадана, когато спрели първите лъскави джипове, пълни с продукти, храни, пари и други неща от първа необходимост, а хората в тях се просълзили при вида на останките от къщата. Най-много я крепи вярата, че има добри хора. Мъчно й е обаче, че по време на пожара са им изчезнали няколко от козичките им.

Продължават да постъпват парични преводи в банковата сметка за бедстващото семейство. По данни на Община Мездра, до този момент към сметката, с титуляр Росица Стоянова, са събрани 2 790.55 лв. За да изплатят новия си дом, са необходими още 1 209.45 лв. и заплащане на задължителните такси по прехвърлянето.

Желаещите да дарят финансови средства на семейството от Елисейна за закупуването на новия им дом, могат да го направят по сметката на Община Мездра,

Банка "ДСК - клон Мездра

IBAN: BG95STSA93008425414500

BIC STSABGSF

Код за вид плащане - 445100

Необходимо е в основанието за плащане да бъде указано, че е дарение за Росица Борисова Стоянова.

Други видове дарения се приемат в Общинския център за социални услуги и дейности на ул. "Иван Вазов" №2 от социалния работник Кънчо Цаков. Тел. за контакт: 0883 323 683.