За петнадесет дни участниците трябваше да съберат възможно най-голямо количество ненужни вече хартиени отпадъци (книги, учебници, тетрадки, вестници, списания, брошури и др.). Идеята е чрез действията си всеки да допринесе за намаляване на отпадъците и опазване на околната среда, защото, ако вместо да изхвърляме хартиени отпадъци, ги поставяме в контейнера за разделно събиране, спасяваме от отсичане много дървета, икономисваме огромни количества вода, нужни за производството на първична хартия и намаляваме замърсяването на въздуха с 73%.

Краят на „Хартиена война“ бе обявен на 04.07.2018г, когато комисия с представители на Община Лом, Булекопак АД и ОУК „Екология и опазване на околната среда“ измериха на място събраните хартиени отпадъци. В състезанието се включиха 3 училища от община Лом – IV ОУ “Христо Ботев“, Профилирана гимназия „Найден Геров“ и Професионална Гимназия по Производствени Технологии, но успяха да съберат 1560 кг хартия. С най-добър резултат от 1085 кг бе отличено IV ОУ "Христо Ботев" /първо място/. На второ място с 448 кг бе класирана ПГ „Найден Геров“, а ПГПТ се нареди на трето място само с 12 кг. ОУК „Екология и опазване на околната среда“ също се присъедини към инициативата с предаването на 15 кг хартиени отпадъци. Всички събрани хартиени отпадъци ще бъдат извозени и предадени от Булекопак АД на завода за рециклиране.

За участниците ще има грамоти и награди, които ще бъдат връчени официално в началото на новата учебна година. Наградите, под формата на парични ваучери за училищата, са насочени към подобряване на материалната база за учениците и са осигурени от Булекопак АД. Училището, класирано на първо място, печели ваучер на стойност 500 лв., второто отличено печели ваучер на стойност 300 лв. и за трето място – ваучер на стойност 200 лв. за закупуване на материали.