,,Вече са проведени срещи с регионалните управления на образованието, за да се планира посещение на пътните полицаи в учебните занятия в присъствена форма на обучение, за да бъдат изнесени превантивни беседи с децата. Тази акция предполага планирането на посещения до края на учебната година и ще обхваща всички ученици и децата от детските градини'', обясни инсп. Ботева. По желание на училищното ръководство беседите ще се проведат още в празничния 15 септември и ще продължат до края на октомври.

По думите ѝ до началото на учебната година служители на МВР са извършили 2970 проверки на територията на цялата страна, които са включвали инспекция на пешеходни пътеки, маркировки и пътни знаци в районите, където има учебни и детски заведения.

От КАТ обявиха, че засилват мерките във връзка с началото на новата учебна година. Повече полицейско присъствие ще има около училищата и детските градини, където ще се извършват огледи.

Традиционно от началото на септември се провежда акцията на полицията, наречена „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“, която ще продължи до края на октомври, съобщиха още от МВР.

Времето от 15 до 22 септември е обявено за Седмица на детската пътна безопасност под надслов „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“, а 21 септември ще бъде Ден за превенция. Той е обявен от министъра на вътрешните работи за Ден без загинали на пътя в контекста на Дните на безопасността на пътя и на ROADPOL – Европейската мрежа на службите на пътна полиция.

От 1 септември 2020 г. до 30 юни 2021 г. при ПТП са загинали 16 деца, а 511 са били ранени. През същия период на учебната 2019-2020 г. децата, които са загинали, са били 181, а ранените – 710.