Благотворителната акция имаше за цел да възстанови част от изгорелия ресурс на читалище "Яким Десподов-1899" в Гложене, след пожара, който се разрази в средата на август. Тогава пламъците погълнаха покрива на сградата, а част от читалищната библиотека, в която се помещаваха повече от 13 тома литература, бе изпепелена.

"Да спасим книга" - да възродим изпепеленото читалище в Гложене

Затова младият Кирил реши да вземе нещата в свои ръце и да възстанови макар и малка част от книгите, и читалището да възкръсне като феникс от пепелта.

В кампанията "Да спасим книга" се включиха дарители от цяла България, които взеха присърце инициативата на десетокласника.

Каузата да възродят читалището в Гложене приеха много издателства, училища и граждани, както и Столичната библиотека, която също се включва с дарение.

"Читалището е изключително благодарно. Бих искал да кажа, че ще продължа и занапред, защото това е моята цел - да дарявам книги", сподели Кирил.

Любовта му към литературата помага читалището "Яким Десподов" отново да заработи като пълноценен храм на книгите, а събраните дарения към библиотеката са съхранени на сигурно място.

Източник: dnes.bg