Същината на казуса е в това, че кмет на населено място предвид обстоятелството, че сам на себе си е работодател (избран е от населението за орган на изпълнителната власт в даден регион за срок от 4 години), няма с кого да договаря неплатен отпуск. Платеният такъв е конституционно гарантиран и е право на всеки работещ, то неплатеният е законова възможност по волята на работодателя. Така че неплатеният отпуск на задържания от МВР и обвинен от прокуратурата за извършени престъпления Чоков, се превърна в крайъгълен камък на въпроса: може ли да е кмет или не. Кметът на населеното място обаче според Закона за местното самоуправление и местната администрация има непрекъснати функции и това още повече усложни казуса Чоков.

Административният съд във Враца отмени кметските правомощия на Чоков, решението беше обжалвано пред Върховния административен съд, който пък от своя страна остави в сила решението на съда във Враца. Наред е Общинската избирателна комисия в Бала Слатина, която окончателно трябва да отстрани Чоков от кметската му длъжност. Съдът не може да направи това, но може да даде указания на избирателната комисия да излезе с решение в тази насока. Решението на ВАС безспорно е окончателно, но решението на Общинската избирателна комисия, като административен орган, може да бъде оспорено по закон от Чоков.

Той на практика обжалва това решение, с което са прекратени предсрочно кметските му пълномощия и обжалването му е процесуално допустимо. Днешното заседание в Административния съд разгледа този казус и ще реши дали тази жалба е основателна. В залата се яви председателят на Общинската избирателна комисия в Бяла Слатина Цветелина Андровска и процесуалният представител на Чоков, адвокат Бончев. Решението на съда ще бъде известно в рамките на установения в закона 7-дневен срок.