По време на заседанието шефът на КЕВР и представителят на „Булгаргаз“ бяха оптимисти за доставките на газ. Според Иван Иванов България ще има газ. По думите му обаче цената е отделен въпрос.

„Аз съм оптимист. Както до момента "Булгаргаз" е осигурявал газ, аз си мисля, че така за октомври, ноември и декември ще осигури от алтернативни източници. В момента знаете много добре, че положението с газа е политическо. Ние ще се съобразим с политиката на правителството“, смята представителят на "Булгаргаз" Людмил Йоцов.

В рамките на заседанието бе коментирана и сигурността на доставките, като Йоцов коментира, че Турция може да осигури сигурност на доставките, ако пожелае.

„Много се съмнявам, че Гърция имат инфраструктура да осигурят доставките на газ през есенно-зимния период за България и частично за Румъния. Гърция няма тази инфраструктура в момента. Може би след година или две, ще я има, но в момента я няма“, каза Йоцов.

Стана ясно, че "Булгаргаз" има разговори с американска компания, производител на LNG (втечнен газ) за дългосрочни доставки, но проблемът е в това, че те нямат достатъчно капацитет в момента. “Капацитетът, който имат, те са сключили дългосрочни договори.

След 2027 г. могат да ни осигурят дългосрочен договор за 10-15 години. Ние можем в момента да го сключим, но не знам колко е уместно“, обясни Йоцов.

Той обърна внимание, че представляваното от него дружество няма загуба от 500 млн. лв.

„Не е на загуба. „Булгаргаз“ е на печалба с 6 млн. оперативно. Задълженията на „Булгаргаз“ са увеличени“.

Източник: actualno.com