Освен свободен достъп до информация за актуалните оферти на търговците за доставка на електрическа енергия, платформата ще дава и възможност на крайните клиенти с очаквано годишно потребление под 100 000 kWh да избират най-добрата за тях оферта и съответно – да сключват договори за доставка, включително и договори с динамична цена на електрическата енергия. Очакванията са над 40 търговци да регистрират оферти за битови и за небитови потребители.

Платформата ще осигурява сравнение на офертите на търговците по различни критерии - за битови или небитови потребители; според вида електромер - почасов или непочасов; товаров профил на клиента; според месечното потребление; срок на договора; неустойки и др. След избора на конкретна оферта от клиента е предвидено той да може да получи договора за доставка на конкретен адрес или по електронна поща. Докато за клиента няма да има санкции в случай, че се откаже от оферта, която вече е приел, то за търговците на електроенергия са предвидени санкции, ако се откажат от публикувана на платформата оферта. За да публикуват офертите си търговците на електроенергия задължително ще трябва да се регистрират в административния панел на платформата като посочат име, лого, ЕИК, кратко описание на дейността. Тази информация ще се появява при всяка оферта или в менюто „Доставчици“.

КЕВР e администратор на платформата и ще проследява и архивира всички стъпки в нея, както на потребители, така и на търговци. Осигурена е и ефективна процедура за съобщаване на наличието на неточна информация относно публикуваните оферти. Платформата ще е достъпна и за хората с увреждания.

Реализацията на проекта е в изпълнение на изискванията на Преходните и заключителни разпоредби на Закона за енергетиката /ДВ, бр. 57 от 2020 г., в сила от 26.06.2020 г./. Целта на информационната система е да бъдат подпомогнати потребителите и да бъде оказана подкрепа на ускоряването на процеса на пълна либерализация на пазара на електроенергия.

Източник: monitor.bg