Явор Хайтов подчерта, че тъй като по волята на около 10 000 души в област Враца е техен представител в Народното събрание, се е постарал да оправдае народното доверие. Направил го е чрез непрекъснати срещи с хората и застъпничество при решаване на проблемите им.Той призна, че от 123 населени места в своя избирателен район не е бил само в село Сараево, но скоро ще се срещне и с хората там.

Хайтов бе категоричен в оценката си за втората година от работата на правителството (в оставка). Той каза, че в европейски и национален план, дори и в световен, е възможна тя да е добра, но за Северозапада по шестобалната система неговата оценка за правителството е Среден 3. Хайтов припомни, че логично правителството е приело Решение №42 от 26 януари 2015 г., което се нарича "Програма на правителството за стабилно развитие на Република България в периода 2014-2018 г.”

"Това ме кара да мисля, че оставката на българското правителство беше изненада и за самото правителство”, каза Хайтов и допълни, че за него винаги е била важна глава 13-та от тази програма, която е за регионалната политика и изведеният приоритет за преодоляване на икономическата изостаналост на отделни райони в страната и целенасочената програма за развитие на Северозапада. Явор Хайтов поясни, че по-отношение на тази програма може да се каже, че е останала програма само на книга.

Той заяви, че за времето, когато партия АБВ подкрепяше правителството, зам.-министър на Регионалното развитие беше Иван Аспарухов, който отговаряше за структурирането на тази програма. Хайтов отбеляза, че след напускането на Аспарухов, дори и на книга по тази програма е спряно да се работи. По тази причина Хайтов е направил среща със зам.-министър Николай Нанков, за да разбере кой поема ангажиментите за инвестиционната програма за Северозапада. Оказало се, че никой от зам.-министрите не работи по програмата и намеренията на правителството са останали само на книга.

"Политическите документи трябва да се изпълняват и затова с група съмишленици изготвихме писмо до министър-председателя, с което напомняме за съществуването на тази програма и сме поискали среща и отговор за нейното изпълнение”, заяви Хайтов и допълни, че ще продължава да работи за възобновяване на работата по програмата.

След изказвания, въпроси и непринудени разговори, Явор Хайтов почерпи присъстващите за рождения си ден, както си му е реда с торта и по глътка марково питие. От своите приятели и симпатизанти пък, той получи като дар за празника чудесен самурайски меч.