Днес ще си говорим за храните, от които ви се доспива и не бива да хапвате по обяд, освен ако не сте готови са приятна, сладка дрямка:

1. Бадеми - Те помагат за отделяне на хормон, наречен триптофан, който отпуска мускулното напрежение и ви кара да се чувствате сънени. Ако обичате да хапвате ядки, просто изключете бадемите, когато става въпрос за обяд.

2. Мазна риба - В по-мазните риби(например сьомгата), се съдържа киселина, която има свойството да понижава стресовите хормони в кръвта. Също така повишава продукцията на мелатонин в кръвта, което е причина да се чувствате сънени и да ви се спи. Ето защо, добре е да избягвате консумацията на мазна риба на обяд, особено когато сте на работа. Какво се случва когато спрем да ядем хляб

3. Банани - Да, знаем, че те са любим десерт на наистина много хора, а и са толкова полезни. Просто те съдържат доста вещества, които водят до отделянето на вече познатият ви хормон триптофан, който е причина да ви се доспива. Бананите съдържат големи количества захар, калций и магнезий. Това е причината да не са подходящи за обяд.

4. Череши - Нека първо уточним, че тук става въпрос главно за киселите череши, които имат наистина доста високо съдържание на мелатонин. Шепа череши със сигурност няма да е достатъчна, за да ви се приспи. За разлика от шепата череши, черешовият сок със сигурност ще ви накара да се чувствате сънени за отрицателно време.

5. Сирене - От всички млечни продукти, определено сиренето има най-силен релаксиращ ефект, което води до сънливост. Това е така заради съдържанието на калций в състава му. Ако обичате сирене изключително много, хапвайте по обяд. В никакъв случай обаче не бива да го съчетавате с въглехидрати, например крекери. Ако направите това, няма как да се чувствате добре в следобедните часове. Въглехидратите засилват количеството трипофан в организма. Какво означава, ако се будите в един и същи час всяка нощ

6. Тиквени семки - Те съдържат голямо количество цинк и магнезий, които имат свойството да засилват действието на трипофана. Комбинацията довежда до сънливост и засилва желанието за дрямка. Те не са много подходящи за обяд, но са чудесни за вечерта.

7. Орехи - За разлика от бадемите, орехите не съдържат голямо количество трипофан, но съдържат свой собствен източник на мелатонин. Освен бадемите, препоръчително e да избягвате и орехите по обяд, защото те приспиват организма и ще ви накарат да се чувствате доста уморени.

8. Чай от лайка - ако обичате да пиете чай през деня, избягвайте чая от лайка. Да, той има много полезни за тялото свойства, но също така има способността да ви приспи. Ето защо, най-доброто време да приемате този чай е вечер преди лягане, а през деня се насладете на по-освежаващи и ободряващи вкусове.

Източник: actualno.com