Кметският наместник Цветелина Христова заяви за MediaNews, че дарението е направено от родения в селото Павел Христов. Дарителят отдавна живее в столицата, но не е забравил родното си място. Още повече, че решението му да дари именно параклис, е и израз на неговата и на семейството му благодарност за проявената човечност и благотворителност на балканджиите. Именно те, жителите на Очин дол се откликнали на зова за помощ от страна на Павел, чийто внук се нуждаела от спешна трансплантация в Германия.

В рамките на 1 денонощие необходимата сума била събрана, като и очиндолци дарили значителна сума, събрана в кутията за дарения в местния магазин.

Трогнат от жеста на хората от Очин дол, които отделили от залъка си, за да помогнат на внучето му, Павел Христов поръчал в Гърция параклис, който ще бъде монтиран на площадката до Младежкия еколагер.

Параклисът тежи 12 тона и е изцяло готов – има олтар, иконостас, свещници и столове за сядане. Той вече е пристигнал в София и днес в 10 часа ще бъде поставен на специално изградената площадка.

Цветелина Христова допълни, че Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий е заявил, че параклисът ще бъде осветен официално при първа възможност.