© община Берковица

Изложени са 122 оригинални произведения на изкуството. В една от залите е представено възрожденско изкуство, а в други две - експонирани платна от живописта - маслени бои и акварел. В две от фоайетата има скулптура и приложни изкуства. Налична е и зала за временни изложения, в която в момента са представени пейзажи и портрети, както и малка пластика.

Галерията предоставя възможност на посетителите да се запознаят с картините на берковските художници Кирил Воденичаров, Йордан Инков, Димитър Куцаров, Милчо Спасов, Иван Давидков, както и с произведенията на творци от цяла България. Уникални са иконописите от Възраждането, подредени в една от залите на културната институция.

© община Берковица

Богатата колекция от произведения на изкуството впечатляват със своята оригиналност. Всяка творба носи послание, отправя въпроси, съдържа уникални идеи и замисли. Платната, скулптурите и пластиките откриват пред всеки ценител на изкуството свят на богатство на цветове и съвършенството на образи и предмети.

Фондът на галерията се обновява всяка година с нови творби. От 1990 година в Берковица се провежда пленер по живопис, който въпреки десетгодишното прекъсване, продължава да събира творци от цялата страна, които с произведенията си обогатяват културния фонд на община Берковица.

© община Берковица

Галерия „Отец Паисий“ - Берковица се намира в двора на храма “ Св. Николай Чудотворец“ на ул. „Тимок“ № 42.

© община Берковица