Необръщането на достатъчно внимание и предрасъдъците пречат да се предприемат превантивни мерки срещу Спина.

Плакатите дават възможност за хората по света да се обединят в борбата срещу ХИВ и СПИН.

Още при срещата на здравните министри в Лондон през 1988 г. се решава, че е нужно международно сътрудничество, за да се спре разпространението на ХИВ и СПИН. Първото мото е „Бъди част от международните усилия”.

Червената лента е международен символ на повишеното внимание към СПИН от 1991 г. Проектът Червена лента е създаден от организация в Ню Йорк, която събира художници, за да създадат символ за подкрепа и вниманието спрямо болестта.

Червената лента е знак за подкрепа към хората, живеещи със СПИН. Носенето на червена лента е прост и едновременно силен знак да се предизвикат стереотипите и предразсъдъците, които обграждат болестта.

Първата международна звезда, която носи символа, е Джеръми Айрънс на наградите Тони през 1991 г. Символът идва в Европа през 1992 г. на концерт на Фреди Меркюри, когато са доставени над 100 000 лентички. Шоуто е наблюдавано по телевизията от повече от 1 милиард души в 70 страни. През 90-те множество публично известни личности носят лентата, което е предизвикано от подкрепата на лейди Даяна.

Публичното внимание и подкрепата от страна на известните личности се разраства през 90-те години. Смъртта на Фреди Меркюри от СПИН е трагедия за милиони фенове по цял свят. На концертите за световния Анти СПИН ден участие вземат групи като Take That, пее Джордж Майкъл, както и касоразбивача „Филаделфия”, който представя проблема с дискриминацията на широката публика

Със своите плакати художникът призовава да не допуснем спринцовки за дрога да се появят на символа на Червения кръст и напомня за пагубното им въздействие върху човешкия организъм.