От Областната дирекцията на полицията във Враца съобщиха, че в тунелно пространство между блокове в ж. к. 1 в Козлодуй полицейски служители заловили момче на 15 години, в което е намерена сгъвка, съдържаща бяло прахообразно вещество. При извършения полеви наркотест е установено, че тя съдържа метамфетамин. В съоръжение, монтирано на тавана на същия тунел, полицаите открили 5 станиолови сгъвки, съдържащи суха зелена листна маса - канабис. По случая е образувано досъдебно производство.

Такава е сухата фактология от полицейския бюлетин.

Какво ще се случи оттук-нататък с хлапето наркоман или пласьор…? Сложни за решаване и с изключителна обществена значимост са проблемите за наказателноправния режим на непълнолетните. Към тази категория се отнасят навършилите 14 години, но ненавършили 18 години. В нея попада и героят от полицейската сводка.

Според закона непълнолетното лице е наказателно отговорно, когато е могло да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си. Наркоманчето от Козлодуй може и да бъде освободено от наказателна отговорност. Ако се стигне обаче до повдигане на обвинение от прокуратурата и делото влезе в съдебна зала, най-вероятно ще приключи със споразумение. Непълнолетните предпочитат да признаят изцяло вината си, без да се подлагат на продължителен съдебен процес.

Символични присъди във вид на глоби са наказанията, които най-често дава съдът на заловените да носят наркотици. Разбира се, не се знае дали дрогата е за продажба или за лично ползване. Стойността на наркотика в случая може да се окаже незначителна и той да мине в графата маловажен.

Много важно е обаче, децата ни да не употребяват наркотици, за което и институциите, и семейството носят отговорност.