Тази атака се нарича спиър фишинг. „Нещата са още по-трудни, за да се сетите, че ви таргетира някой като жертва, защото спиър фишингът използва ваше поведение, което вече е установено”, обясни експертът.

По думите му например ако сме били в даден хотел за почивка, твърде вероятно е да получим мейл от същото място. Чрез него ще ни приканят, че не са таксували някаква услуга, която всъщност е ползвана. Според схемата хакерите искат да се въведе отново номер на кредитна карта, с което трябва да се заплати всичко, консумирано от гостите. „Хората се лъжат изключително лесно. Такива случаи са често срещани. Взимат се малки суми, за да не се предизвика подозрение и повечето хора дори не си търсят правата”, посочи Спас Иванов.

Според експерта т.нар. фишинг атаки, при които получаваме измамно писмо на електронната поща, са едни от най-старите в интернет. „За съжаление обаче те винаги работят, защото подвеждат потребителя по най-елементарния възможен начин”, разказва още Спас Иванов.

Експертът допълва, че една атака може да коства на жертвата информацията от неговия компютър. „Това всъщност е изключително доходоносен бизнес за някои престъпници”, посочва още той.


Източник: novini.bg