Потвърдено! Град Мездра през юни 2017 г. и в частност крепостта "Калето", ще станат домакини на един от най-добрите фестивали – този за екстремното и планинарско кино. Официално организаторите от „Банско филм фест” потвърдиха за фестивала. Все още не е ясно дали това ще бъде втората или третата седмица на юни 2017г. Официално събитието е част от културния календар на Община Мездра.

Предните подобни събития проведени в гр. Мездра – бяха в кино "Роял" ( с любезното съдействие на ръководството на киното). За съжаление, на организаторите, тогава от железничарския град присъстваха само хора броящи се на пръстите на двете ръце. Дори безплатните входове не бяха стимул за месните жители да посетят фестивала. През 2013 г. дори имаше зрители дошли от София, и по брой бяха повече от зрителите от Мездра. Проблемът тогава беше в това, не че хората от Мездра са незаинтересовани, а че не знаеха какво се пропуска.

Тази година, чрез изнасянето на фестивала на крепостта "Калето" – е възможно да се постигне по-голяма гледаемост, защото самия факт, че там ще се прожектира нещо – ще предизвика интереса на гражданите.

Важно е да се отбележи, че някои от филмите са безценни, снимани в продължение на десетилетия или струващи милиони. Организаторите са поели ангажимент, и има много строги изисквания за правата на филмите. Тоест всякакъв опит за снимане е абсолютно забранен, и при подобен опит, и ако няма намеса за предотвратяването му – организаторите си запазват правото да прекратят излъчването на филмите.

За допълнителна информация всеки може да се свърже с организаторите от „Банско филм фест” на официалната им фейсбук страница: https://web.facebook.com/banskofilmfest/