Семейството на Ки-тек е задружно, но всички са безработни и бъдещето им изглежда несигурно. Синът Ки-ву е препоръчан от свой приятел, студент в престижен университет, за добре платена преподавателска работа, която може да му осигури постоянен доход. Натоварен с очакванията на цялото семейство, Ки-ву трябва да се яви на интервю в семейната къща на г-н Парк – собственик на световноизвестна компютърна фирма. Там Ки-ву се запознава с Йон-кио, красивата стопанка на дома. Първата среща на двете семейства ще предизвика неудържима поредица от премеждия.

„В тази завладяваща комедия корейският майстор на киното преплита напрежението от нахлуването в непознат дом с остра критика на социалното неравенство. Увлечени в играта да познаем кое от двете семейства е по-порочно, едва накрая осъзнаваме, че капитализмът е истинският паразит. Съвсем неочаквано, след финалния обрат оставаме с нежния размисъл за семейната любов, която винаги надделява, и винаги закъснялото прозрение, че дом не може да се купи с пари.“

Награди и номинации: Оскар ’20 – Най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър оригинален сценарий, най-добър международен филм Кан 2019 – Златна палма Златен глобус ’20 – Награда за най-добър чуждоезичен филм БАФТА ’20 – Награди за най-добър чуждоезичен филм, най-добър оригинален сценарий Торонто 2019 – Награда на публиката Сидни 2019 – Най-добър филм Сан Себастиан 2019 – Награда на ФИПРЕСИ за филм на годината.